Abans que arribi el fred, toca revisar caldera i radiadors!

Fa quatre dies que hem deixat enrere l’estiu i nosaltres ja pensem amb el fred! I és que aquest és el millor moment per deixar-ho tot a punt. No sigui que el primer dia d’hivern, ens quedem sense calefacció.  

Realitzar un bon manteniment del circuit de calefacció i dels radiadors, ens permetrà estalviar. Per una banda, podem estar allargant la vida útil dels aparells uns 4 o 5 anys. I per l’altra, estem evitant que augmenti el consum energètic de la caldera un 10% o 20%, resultat que es veurà reflectit en la factura. 

És per això que des de Tecníber et donem 5 consells bàsics pel manteniment dels radiadors i del circuit de calefacció. T’ajudaran a evitar incidències o ineficiències, i sobretot, a estalviar en la teva factura! 


1. Neteja a fons 

Fer una neteja periòdica dels radiadors és essencial perquè la calefacció funcioni correctament. Sembla absurd, però és fonamental. Aquesta, s’ha de realitzar quan els radiadors no estan en funcionament, per tant, serà ideal fer-ho ara que encara no fa fred.  

Aquest manteniment no ha de ser només superficial, sinó que us recomanem accedir a les parts més amagades. És per això que ho haurem de fer amb algun raspall o plomall allargat, o bé amb una aspiradora.  

Després de dur a terme aquesta neteja, serà més fàcil examinar els radiadors: veure si hi ha fugues, si està oxidat… I també evitarem que un cop encesos, circuli tota aquesta pols per l’ambient.  


2. Revisió de fugues  

 Després de la neteja, hem de revisar que els radiadors no perdin, un fet que sol passar quan les juntes i les gomes s’assequen.  

Amb els radiadors freds, agafa un tros de paper higiènic sec i passa’l per les juntes, vàlvules i connexions dels tubs. Si el paper està sec, no hi ha pèrdues, ara bé, si s’humiteja o hi pots veure alguna taca, voldrà dir que hi ha fuga i toca reparar-ho.  

Pots intentar ajustar les rosques amb una clau anglesa, i si no és suficient, serà necessari trucar a un tècnic. Aquesta pèrdua acostuma a ser mínima, però provoca que la pressió del circuit baixi i, per tant, que perdem eficiència en la conducció de calor. La caldera consumirà més gas, per poder escalfar el sistema.

  

3. Purga dels radiadors  

Un fet molt comú, i més en els períodes en els quals no s’utilitzen, és l’entrada d’aire en el circuit. Aquest s’acumula a la part alta dels radiadors i provoca que el radiador no es pugui omplir completament d’aigua calenta i, per tant, perdi efectivitat. 

Si encens la calefacció i notes que hi ha alguna part del radiador que no escalfa suficient, tocarà purgar-los. 

Simplement, quan el radiador estigui fred, obre a poc a poc la vàlvula de purga amb un tornavís o amb una moneda. Posa-hi un recipient a sota. D’aquesta vàlvula en sortirà l’aire acumulat, i sabrem que hem de parar quan, en comptes d’aire, comenci a sortir aigua de forma homogènia.


4. Control de pressió del circuit de calefacció  

Després de purgar els radiadors, segurament el circuit haurà perdut pressió. Així que és moment de comprovar-ho.  

El manòmetre de la caldera ha d’estar entre 1,2 i 1,5 bar, o bé, per sobre del nivell vermell. Si està per sota, has de deixar entrar aigua al circuit. I no pateixis si et passes, ho podràs solucionar traient l’excés de pressió per la vàlvula de drenatge del radiador.  


5. Canvi dels taps dels radiadors  

Aquest és el pas més complicat, i pel que segurament necessitaràs ajuda d’algú amb experiència.  Consisteix a canviar el tap del radiador si la junta s’ha assecat, té fugues o s’ha oxidat.  

Pots collar el tap si hi ha una pèrdua, però probablement això només t’aguantarà uns mesos. La  millor opció és canviar-lo.  

Hauràs de tancar l’aixeta del radiador i desconnectar-lo del circuit per buidar l’aigua, d’aquesta  manera, podràs canviar la junta i el tap. Un cop fet, torna a connectar el radiador al circuit de la calefacció i torna a revisar la pressió d’aquest, ja que haurà baixat.  

 

 

A part d’aquests 5 consells bàsics, també et pot ajudar encendre la calefacció unes hores durant un parell de dies en l’època de calor. O evitar tenir a prop dels radiadors, mobles o elements varis.  

Revisant circuit i radiadors, al principi i final de cada període de fred, i un bon manteniment t’estalviarà problemes i diners! Segueix els nostres consells a través del blog i les nostres xarxes socials. I si necessites ajuda, tens dubtes o necessites una revisió més exhaustiva, truca’ns i vindrem tan aviat com sigui possible! 

I recorda, que sobretot, no et descuidis de passar el manteniment periòdic de la caldera. El primer pas imprescindible pel bon funcionament dels radiadors. Un manteniment, que exigeix la llei, i que és vital per obtenir el 100% de seguretat!

Altres projectes realitzats